Franse lobbyisten en politici denken dat er als gevolg van Brexit zo’n 10.000 banen van de Londense City naar Parijs verhuizen. En als alle banen die indirect gerelateerd zijn aan de financiële dienstverlening worden meegeteld dan gaat het zelfs om 30.000 banen.

Een panel van vertegenwoordigers uit Parijs gaf maandag een persconferentie in Londen over hun verwachtingen voor de de toekomst van de City na Brexit en de banen die naar continentaal Europa verhuizen. Onder hen de loco-burgemeester van Parijs Jean-Louis Missika, de president van de regio Parijs Valerie Pecresse en Gerard Mestrallet, de voorzitter van lobbyvereniging Paris Europlace.

“Brexit is een lange termijn proces, dus het verhuizen van banen zal langzaam gebeuren”, zei Pecresse tegen de aanwezige verslaggevers.

“Tienduizenden zou ik zeggen”, voegde ze daaraan toe.

Haar gedachten werden verder toegelicht door Arnaud de Bresson de topman van Paris Europlace: “10.000 is een juiste schatting”, zei hij verwijzend naar een door zijn lobbyvereniging uitgevoerde enquete.

"En als we daar dan het aantal mensen die in andere sectoren werken aan toevoegen, dan gaat het om tussen de 20.000 en 30.000 banen", lichtte De Bresson toe.

Beide sprekers benadrukten dat deze aantallen schattingen zijn. Pecresse: "Het hangt af van de strategie van de bedrijven en van hoe hard Brexit wordt."

De persconferentie van maandag is onderdeel van bredere inspanningen van Parijs om zichzelf te positioneren als de beste locatie binnen de EU voor banken hun staf uit Groot-Brittannië willen verplaatsen na Brexit.

Ook Amsterdam lonkt naar de financiële dienstverleners uit Londen.

Lees ook: De verrassende kandidaat om het nieuwe Londen van Europa te worden heet… Amsterdam

Al direct na de speech van premier Theresa May waarin ze aangaf dat de Britten de interne markt gaan verlaten waarschuwden grote banken als HSBC, JPMorgan en UBS voor het verhuizen van banen. En er zijn berichten dat Goldman Sachs daar ook al plannen voor heeft. Ben Moshinsky van Business Insider maakte in januari dit overzicht van de meest waarschijnlijke ontwikkelingen. Die zijn hieronder kort samengevat:

        Topman Stuart Gulliver van HSBC zei in een interview met Bloomberg Television dat ongeveer 1.000 bankiers van de afdelingen investeringsbankieren en marktdivisies "waarschijnlijk moeten verhuizen, in ons geval naar Frankrijk."

Tijdens het World Economic Forum in Davos zei topman Jamie Dimon van JPMorgan Chase

        tegen Bloomberg dat de bank waarschijnlijk meer mensen gaat verhuizen dan in eerste instantie gedacht. "Het ziet er naar uit dat er meer banen verhuizen dan we hadden gehoopt", zei Dimon.

JPMorgan Chase biedt in Groot-Brittannië werk aan 16.000 mensen.

          Andrea Orcel, de baas van de investeringsdivisie van UBS  waarschuwde in een interview met Bloomberg in Davos dat

er "zeker banen zullen verhuizen" als gevolg van Brexit.

      Goldman Sachs overweegt om het aantal stafleden in Londen te halveren,

volgens een bericht in de Duitse krant Handelsblatt.

       Daarmee zouden 3.000 banen verdwijnen uit de Britse hoofdstad.

Er zijn twee grote zorgen als het gaat om de rol van Londen als hart van de Europese financiën: de financiële EU-paspoorten en de in euro's uitgedrukte handel.

Volgens de huidige EU-wetten kunnen Europese banken Britse vestigingen openen zonder dat die apart gekapitaliseerd hoeven te worden door het buitenlandse moederbedrijf. En volgens diezelfde wetten kunnen banken van buiten de EU, zoals die uit de VS en Azië, hun Londense vestiging gebruiken om hun diensten aan klanten in de hele EU aan te bieden. Hierdoor heeft het financiële centrum van Londen zich als knooppunt kunnen ontwikkelen voor bedrijven van over de hele wereld die zaken willen doen in de EU.

Het gebruik van de "bankpaspoort", die banken in Londen toegang geeft tot de hele Europese interne markt van 28 landen (Groot-Brittannië zelf inbegrepen) is nu hoogst onzeker geworden, omdat die sterk verbonden is met die interne markt.